نانو تکنولوژی یا فناوری نانو

علمی تخصصی فنی عمومی فناوری های نوین

نانو تکنولوژی یا فناوری نانو

علمی تخصصی فنی عمومی فناوری های نوین

توانمندی‌های استرالیا در زمینه‌ فناوری نانو

در حال حاضر، صنعت استرالیا به سمت کسب مزیت از طریق فناوری نانو حرکت می‌کند که تحت حمایت زیرساخت‌های پیچیده‌ای قرار دارد. به عقیده‌ی تینا رانکویک و پیتر بینکس، به زودی رویکرد هماهنگی در استرالیا معرفی خواهد شد و این فناوری‌های جدید از حالت بالقوه به حالت بالفعل در خواهند آمد.   استرالیا تاکنون به توسعه و تجاری‌سازی بخش وسیعی از فناوری های پیشرفته پرداخته است. علی رغم این موضوع، محدودیت‌هایی در این خصوص وجود دارد. به طوری که در زمینه تبدیل ایده‌های خوب و نوآوری‌های فنی به نتایج تجاری، تا حدودی ضعیف عمل می‌‌کند. این کشور همچنین از لحاظ جغرافیایی با بازار‌های بزرگ جهانی فاصله داشته و فاقد صنایع بزرگ داخلی نظیر IT&T است. به همین دلیل، توجه خود را به سمت آن بخش‌هایی معطوف ساخته است که نیاز به نوآوری و توسعه محصول ندارند. این عوامل، ضرورت توانمندسازی فناوری نانوی استرالیا را مورد تاکید قرار می‌دهد. 

   

  در طی 2 سال گذشته، جامعه فناوری نانوی استرالیا دچار تحولات عمده‌ای شده است. به طوری که از سمت تحقیق و توسعه در زمینه‌ی مجموعه‌ای از پیشگامی‌های نامتجانس به سمت موتور رشد پویایی حرکت کرده است که توسط صنعت هدایت می‌شود. 
  
  در حال حاضر استرالیا می‌تواند مدعی امکانات زیر ‌باشد:
  - بخش R&D رقابت‌‌پذیر همراه با زیرساخت فیزیکی مناسب که توسط دولت فدرال تامین مالی می‌شود.
  - یک مجموعه‌ی پیشرفته از موسسات تجاری به همراه یک نهاد مجهز در زمینه فناوری نانو، که اکثر آنها بر فرصت‌های بازار جهانی تمرکز دارند.
  - یکی از پیشرفته‌ترین نظام‌های آموزشی در زمینه فناوری نانو، که توسط دبیرستان‌ها هدایت می‌شود.
  - رهبری در زمینه‌ی طراحی نظا‌م‌های قانونی برای فناوری‌نانو و پیشگامی‌های عمده در زمینه‌ی OH&S، همچنین اطلاع‌رسانی عمومی و تعامل با ذینفعان.
  
  نظام ملی نوآوری در استرالیا از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. دولت فدرال در سال 2007 بودجه‌ی زیادی را به فناوری نانو اختصاص داد و فناوری نانو به جزء مهمی از چشم‌انداز اقتصادی و اجتماعی تبدیل شد. 
  پایگاه‌های تحقیقاتی استرالیا از قبیل دانشگاه‌ها، موسسات تحقیقاتی مستقل و آزمایشگاه‌های تحقیقاتی دولتی، از منابع عمده‌ی مالکیت فکری فناوری به شمار می‌آیند و بیشتر سازمان‌های تحقیقاتی استرالیا دارای فعالیت‌‌هایی در زمینه‌ی فناوری نانو هستند.
  دولت فدرال استرالیا از طریق انجمن تحقیقاتی استرالیا1(ARC) به تامین مالی پروژه‌های تحقیقاتی "اولویت‌دار" می‌پردازد که از سال 2003 تاکنون فناوری نانو را نیز شامل می‌شود. در حال حاضر، ARC بیش از 360 پروژه تحقیقاتی در زمینه‌ی فناوری نانو را تامین مالی می‌کند. علاوه بر این، موسسه‌‌ی ملی تحقیقات صنعتی استرالیا2(CSIRO) بیش از 40 پروژه‌ی فناوری نانو را تحت حمایت خود قرار داده است. 
  
  در سال‌های اخیر، تسهیلات ویژه‌ا‌ی برای فناوری نانو در بیشتر دانشگاه‌های استرالیا ایجاد شده است. این تسهیلات عبارتند از:
  - سینکروترون استرالیایی، که در سال 2007 در مجاورت دانشگاه موناش ایجاد شد. 
  - مرکز نانومواد کاربردی در دانشگاه وولونگونگ، که در زمینه‌ی توسعه‌ی پلیمرها و سطوح نانوساختار فعال است.
  - موسسه استرالیایی مهندسی زیستی و فناوری نانو (AIBN) که در ساختمان جدید هشتاد میلیون دلاری دانشگاه کویینزلند واقع شده است.
  - مرکز علوم و فناوری نانوی دانشگاه ملبورن که شامل چندین گروه تحقیقاتی در رشته‌های فیزیک، مهندسی شیمی و زیست‌شناسی می‌شود.
  - بزرگ‌ترین شبکه‌ی تسهیلات نانوساخت در استرالیا3(ANFF)، که توسط دولت ویکتوریا و دولت فدرال تامین مالی شده و در مجاورت سینکروترون دانشگاه موناش قرار می‌گیرد. 
  
  استرالیا همچنین تاکید خود را بر تبدیل نتایج تحقیقاتی به فعالیت‌های تجاری استوار ساخته است. تاکنون حدود 80 شرکت فناوری نانو در استرالیا شناسایی شده‌اند که 60 شرکت در 5 سال اخیر ظهور کرده‌اند. انجمن کسب وکار نانو در استرالیا (ANBF) یک نهاد ملی است که نماینده صنایع و شرکت‌هایی است که در زمینه‌ی فناوری نانو فعال هستند. ANBF همچنین موجب ایجاد پیوند میان سایر ذینفعان کلیدی از قبیل دولت، نهادهای سرمایه‌گذار، قانونی و تحقیقاتی می‌شود. 
  برخی از دانشگاه‌های استرالیا از قبیل RMIT و La Trobe در ملبورن، دانشگاه فناوری سیدنی و دانشگاه وسترن سیدنی به ارائه‌ی دوره‌های تخصصی در زمینه‌ی علوم و فناوری نانو در طی 5 سال گذشته پرداخته‌اند. شبکه ملی فناوری نانوی ARC نقش مهمی را در ایجاد فرصت‌های ملی و بین‌‌المللی برای دانشجویان و معلمین علوم نانو ایفا می‌کند. این شبکه همچنین هماهنگ‌کننده‌ی ICONN، کنفرانس ملی استرالیا در زمینه‌ی نانو ‌است که هر دو سال یکبار در این کشور برگزار می‌شود. چنین پیشگامی‌هایی به ایجاد نیروی کار ماهر کمک کرده و برای ایجاد موج بعدی نوآوری و توسعه صنعتی حیاتی است.
  استرالیا همچنین نقش رهبری را در زمینه‌ی تعهدات جامعه و آگاهی آن بر عهده دارد. برای مثال، گروه‌های فعال استرالیایی نظیر دوستان کره‌زمین4(FOE) و نمایندگان سازمان‌های مشترک‌المنافع، نقش برجسته‌ای را در توسعه روابط بین‌المللی در زمینه‌ی فناوری نوظهور نانو ایفا می‌کنند.
  فناوری نانو در استرالیا از لحاظ جهانی و بین‌المللی رقابت‌پذیر است. موفقیت‌های آتی در این زمینه زمان‌بر بوده و به برخی از شرایط کلیدی بستگی خواهد داشت. این شرایط عبارتند از: حمایت مداوم دولت جهت داشتن چشم‌اندازی بلند مدت در رابطه با نقش فناوری نانو در توسعه اقتصاد ملی، نسل جدید مالکیت فکری ناشی از فعالیت‌های تحقیق و توسعه در سطح جهانی، تجاری‌سازی ماهرانه‌ی مالکیت فکری با ارزش تجاری و در نهایت آگاهی و پذیرش مشتریان که از محصولات جدید حاصل از فناوری‌های نوین استقبال کنند. 
   
  [1] Australian Research Council 
  [2] Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation
  [3] The Australian Nano Business Forum 
  [4] Friends of the Earth 
   

منبع:
   
سایت تخصصی مدیریت فناوری نانو
http://www.nanovip.com

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد